Yapay Zekâ Destekli Sağlık Projesine İKÇÜ’den Uluslararası Katkı

Yapay Zekâ Destekli Sağlık Projesine İKÇÜ’den Uluslararası Katkı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 28.08.2025
11
A+
A-

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve kriz dönemlerinde halk sağlığı hizmetlerinin yapay zekâ (YZ) ile güçlendirilmesini amaçlayan “AIGENCY – Krizlerde Akdeniz’de Sağlık: Dayanıklılık için Yapay Zekâ” projesiyle uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı.

631 proje arasından seçilen 60 projeden biri olan AIGENCY, Amerikan Üniversitesi Beyrut (AUB) koordinasyonunda yürütülecek. Türkiye’den İKÇÜ’nün ortak olduğu projede, Prof. Dr. Melih Kaan Sözmen ve Dr. Öğr. Üyesi Onan Güren aktif görev alacak.

İKÇÜ’nün Türkiye koordinatörlüğünü üstlendiği proje; İtalya, Filistin ve İspanya’dan birçok kurumun iş birliğiyle yürütülüyor. Türkiye’den ayrıca AFAD İzmir İl Müdürlüğü ve Filistin Kızılayı da destekçi kuruluşlar arasında yer alıyor.

Projenin hedefi, doğal afet, salgın ve kriz dönemlerinde sağlık hizmetlerinin erken müdahale kapasitesini artırmak, yapay zekâ tabanlı çözümlerle sağlık sistemlerini daha dirençli hale getirmek. İKÇÜ, halk sağlığı ve biyomedikal mühendislik alanlarındaki uzmanlığıyla çok disiplinli katkılar sağlayacak.

Proje kapsamında, pilot uygulamalar gerçekleştirilecek, sağlık verileri analiz edilecek ve elde edilen yapay zekâ çözümleri farklı ülke uygulamalarıyla yaygınlaştırılarak sürdürülebilirlik sağlanacak.

REKLAM ALANI