Ayvalık’ta Zeytinin İki Yakasını Buluşturan Panel Büyük İlgi Gördü

Ayvalık’ta Zeytinin İki Yakasını Buluşturan Panel Büyük İlgi Gördü
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.10.2025
8
A+
A-

Ayvalık, 20 Ekim 2025 – 20. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen “Ege’nin İki Kıyısında Zeytincilik” paneli, Ayvalık’ta büyük ilgiyle karşılandı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Midilli Belediye Başkanı Panagiotis Christofas ve Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağçı’nın katıldığı panelin moderatörlüğünü gazeteci-yazar A. Nedim Atilla yaptı.

İki yakanın ortak sesi: Zeytin

Panelde, zeytin ve zeytinyağının sadece ekonomik bir ürün değil, aynı zamanda iki halkı birleştiren kültürel bir değer olduğu vurgulandı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “İklimin mizacı bile ortak. Ayvalık ile Midilli’nin zeytin üzerinden güçlü iş birlikleri geliştirmesi kaçınılmaz. Üniversitelerle bilimsel projeler için adımlar atıyoruz,” dedi.

Midilli Belediye Başkanı Christofas ise şu mesajı verdi:
“Zeytin bizi ayırmıyor, birleştiriyor. Ortak mirasımızı birlikte koruyacağız. Sürdürülebilir üretim ve kıyı bölgelerimizin korunması için Ayvalık’la iş birliği yapmaya hazırız.”

Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağçı da zeytini “dostluğun dili, bereketin simgesi” olarak tanımladı.

Panelde öne çıkan konular arasında:

  • İklim değişikliğinin zeytin üretimine etkisi

  • Coğrafi işaretli ürünlerin korunması

  • Kooperatifleşme ve küçük üreticinin desteklenmesi

  • Gastronomi ve zeytinyağı temelli turizmin geliştirilmesi yer aldı.

Katılımcılar, Ayvalık ve Midilli arasında kurulacak platformlar sayesinde Ege’nin zeytin kültürünün hem ekonomik hem de kültürel olarak büyütülebileceği konusunda hemfikir oldu.

REKLAM ALANI