Diyarbakır merkezli gerçekleştirilen geniş çaplı uyuşturucu operasyonunda, 4 milyon 459 bin kök kenevir ve skunk bitkisi ile 150 kilogram esrar ele geçirildi. Ele geçirilen kenevir ve skunk bitkilerinden 100 tondan fazla toz esrar üretilebileceği bildirildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, yerli ve milli savunma sanayinin göz bebeği AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ilk kez bu tür bir operasyonda aktif olarak kullanıldı. TİHA’nın gündüz-gece görüş ve termal görüntüleme kabiliyetiyle, kilometrelerce uzaklıktaki uyuşturucu arazileri tespit edildi ve zehir tacirleri adım adım izlendi.
Operasyonlar, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı koordinesinde, Batman, Muş, Elazığ, Şanlıurfa, Bingöl ve Mardin İl Jandarma Komutanlıklarının desteğiyle gerçekleştirildi. Sahada toplam 124 operasyonel tim ve 1.250 personel görev aldı.
Yapılan baskınlarda 25 uyuşturucu şüphelisi gözaltına alındı, bunlardan 17’si tutuklandı, 8’i hakkında ise adli kontrol kararı verildi.
İçişleri Bakanı Yerlikaya, operasyonun ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Uyuşturucu, insanlığın en büyük düşmanıdır! Buna cüret eden zehir tacirleriyle; ülkemiz ve insanlık adına mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Bakan Yerlikaya ayrıca, Diyarbakır Valiliği’ni, operasyonları yürüten Cumhuriyet Başsavcılıklarını, Jandarma Asayiş Başkanlığı’nı, TEM ve Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıklarını, il jandarma komutanlıklarını ve sahada görev alan jandarma personelini tebrik etti.