banner

TÜRK HAVA KURUMU

  Bu hafta sizlerle Türk Hava Kurumu üzerine sohbet edeceğiz. Çünkü bu hafta THK’nun kuruluşunun 98. yıldönümü. THK 16. Şubat. 1925 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal’in isteği ile kurulmuştur. Kurulduğu..

TÜRK HAVA KURUMU
Yayınlanma: Güncelleme: 202 views
banner

 

Bu hafta sizlerle Türk Hava Kurumu üzerine sohbet edeceğiz. Çünkü bu hafta THK’nun kuruluşunun 98. yıldönümü. THK 16. Şubat. 1925 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal’in isteği ile kurulmuştur. Kurulduğu andan itibaren kamu yararına çalışan dernek statüsü almıştır. Hala bu özelliğini korumaktadır. Önce insanın havacılık serüvenine bir bakalım.

İnsanlar eski çağlardan beri uçmak istemiştir. Bunun için çeşitli deneyler yapmaya çalışmıştır.  Şehnamede İran şahlarından birisinin bir tahtın dört ip ile birer kartalın ayaklarına bağlanmasını ve bu sayede tahtın havalanıp uçmasını istemiştir. Bu anlatılır. Daha sonra Grek mitolojisinde kanatlı at figürü olan Pegasus dile getirilmiştir. Yine Daidalos kanatları ile Güneşe kadar uçmaya kalkmış ama kanatlarını bağlayan mumlar eridiğinden yere çakılmıştır. 15. y. y. da Leonardo Vinci ise çizdiği bazı şekillerde balona bağlı bir geminin havaya kalktığı ve yelkenleri ile havada seyahat ettiği belirtilir. Yine Leonardo Vinci aya çıkan insan resmi çizmiştir. Resimde bir fıçı içinden ayın yüzenine inen insanlar gösterilir. 1624 yılında ise pratik olarak ilk defa Hezarfan Ahmet Çelebi kendi yaptığı kanatları takarak Galata kulesinden kendini boşluğa bırakmış ve uçarak Üsküdar tarafına geçmiştir. Onun bu başarısı Kadızadeler tarafından padişahın kışkırtılmasıyla cezalandırılmıştır. Kadızadelere göre bu zat kanatları ile uçarak sarayın içine girip kendisini öldürebilecektir. Padişah 4. Murat Hazerfan Ahmet Çelebiyi Fizana sürer ve Çelebi orada ölür. Yine aynı zamanda Lagari Hasan Çelebi roket denemesi yapar. Kendi yaptığı roket ile havaya uçar roketin yakıtının bittiği yerden bugünkü paraşüte benzer bir paraşütle yere iner. Tabi Lagari Hasan Çelebi’de cezalandırılır. Avrupa’nın aydınlanma çağını yaşaması ile 18. y. y. da balonlar havaya uçurulur ve insan havaya çıkar. 1797 yılında ilk paraşütle atlayış gerçekleştirilir.

1903 yılında Amerikalı Wringt kardeşler yaptıkları uçak ile ilk defa uçarlar. Bu dünya tarihinde çok önemli bir dönüşümü sağlar. Hemen üretilen uçaklar askeri alanda kullanılmaya başlanır. Böylece düşman hatları havadan gözlenebilmektedir. Havadan çekilen fotoğraflar ile düşmanın her hareketi adım adım izlenir hale gelir.  Osmanlı İmparatorluğunda MahmutŞevket Paşa bu gelişmenin önemini kavrar ve 1911 yılında Osmanlı Hava Kuvvetlerini kurar. O yıllarda uçağa tayyare adı verilir.  Osmanlı yeni tayyareler alır. Yurt dışına pilot yetişmesi için eleman yollar. 1. Dünya savaşında hava kuvvetleri çok önemli görevler üstlenir. Savaş sırasında uçaklara sadece gözlem ve keşif değil bomba ve makinalı tüfekte takılarak hava saldırıları da başlar. Kurtuluş savaşımızda uçaklarımız çok önemli görevler görmüştür. Vecihi Hürkuş en popüler pilotomuzdur. Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında kendi uçağını kendisi üretmiş ve uçurmuştur. Cumhuriyet ilan edildikten sonra her alanda kalkınma faaliyetleri başlayınca havacılıkta boş bırakılmadı. Çünkü gelecek üstünlüğün hava kuvvetlerinde olduğu görülmüştü. Bunu gören Ulu Önder Atatürk “İstibal göklerdedir” demiştir. Yani hava üstünlüğünü elinde tutan ülkeler daha avantajlı duruma geçer demiştir. Atatürk’ün isteği ile gençlerin havacılığa alıştırılması için 16. Şubat. 1925 tarihinde Cevat Abbas başkanlığında Türk Tayyare Cemiyeti kurulmuştur.  Adı daha sonraları Türk Hava Kurumu’na dönüşmüştür. Türk Hava Kurumu gençlere planör,paraşüt ,model uçak yapımı v. d.  konularda eğitim vermektedir. Paraşüt tesisleri Eskişehir İnönü’dedir. Burası Kurtuluş savaşımızda  ilk zaferimizi kazandığımız yerdir. Cumhurbaşkanı,kuvvet komutanları, Ankara valisi kurumun üyesidirler. THK hala faaliyetlerine devam etmekte ve Türk gençlerine havacılığı sevdirmektedir. 2011 yılında

Ankara Etimesgut’ta ise THK üniversitesi açılmıştır.  Saygılar.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.